torstaina, lokakuuta 29, 2009

Lue kissaa

MOSKU & LARA: - Luemme liikuttavan tarinan Aftonbladetissa. Tutkijat - siis joukko ihmisiä - ovat taas kerran tulleet siihen tulokseen että eläimillä on tunteet. Joukko simpansseja seuraa hiljaa ja toisiinsa kietoutuneina miten heidän kuollutta laumanjäsentä viedään pois paareilla.
Tässä linkki Aftonbladetin artikkeliin.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6033340.ab

Pomon paras ystävätär, Jenni, kertoo että Pikkunakki - kääpiöpinsseri - laihtuu ja on totaalisen haluton. Laumaan kuului neljä jäsentä mutta muut kolme ovat kuolleet, kaikki lyhyen ajan sisällä. Pikkunakki haluaa vain nukkua. Se palelee ja laihtuu vaikka omistaja on lisännyt ruoan määrää. Eikä se halua lähteä mukaan töihinkään vaan kaivautuu täkin alle nukkumaan - jotain mitä se ei ikinä aiemmin ole tehnyt.
Pikkunakki kokee todenäkköisesti että lauma on hylännyt sen. Tai mahdosesti se vaistoaa muiden kuolleen - mistä me tiedämme. Se osoittaa selviä masentuneisuuden oireita.

Ymmärrystä vai ei?

Koulukentällä kuulee harva se päivä puhuttavan miten ihmisen tulee opetella lukemaan koiraansa. Toisilta se sujuu paremmin, toisilta huonommin. Jotkut eivät opi ikinä.
Pomo toteaa usein, että monelle vanhalle tädille ja sedälle nauretaan ja heitä pidetään hölmöinä kun he juttelevat lemmikeilleen ja selittävät mitä eläimet heille kertoo. Ei pidä nauraa. Usein juuri nämä ihmiset osaavat lukea lemmikkejään ja ymmärtävät niitä paljon paremmin kuin koulutuskentän gurut omia.

Kerran pomo oli menossa haastattelemaan vanhaa tätiä. Hän tuli maalaistaloon jossa arveli tädin asuvan. Pihalla oli vanha nainen ja pomo nousi autosta. Silloin häntä vastaan juoksi musta-valkoinen kissa. Kissat eivät yleensä pidä meidän mammasta, mutta tämä kissa kiehnasi itteään jalkoja vasten ja oli ihan höperö.
Selvisi että paikka oli oikea. Sitten täti tiedotti:
- Jos kissa ei olisi hyväksynyt sinua saisit lähteä saman tien.
Tämä ei tarkoita että meidän mamma olisi mitenkään parempi ihnminen kuin muut, täti vaan tulkitsi että pomo liikkuu rehellisissä aikeissa. Tädin ihmismittari ei taatusti ole hullumpi. Varsinkin kun hän asui yksin ja vähän syrjässä.
Olisi kiva tietää miten kissa käyttäyttyy jos pihalle tulee tyyppejä joilla oin pahat aikeet.