tiistaina, helmikuuta 06, 2007

KUKA LEIKKAA KYNNET SUSILTA?

PEDRO: Tänään meidän piti mennä illalla kerhon vetoharjoituksiin. Mamma keksi lyhentää minun TASSUKARVAT sen takia. Ekaksi hän kutitti minua semmosella surisevalla koneella, sitten saksilla. Minä jo pelkäsin että hän lyhentää hännänkin alta, mutta onneksi hän unohti sen. Mutta sitten piti kuitenkin leikata kynsiä. TAAS. Yäääk. Kuulemma eivät kulu tarpeeksi nyt talvella.
Kukakohan leikkaa susilta kynnet talvella?
Kaiken lisäksi illan harkat peruuntuivat pakkasen takia. Mamma kertoi jokunen tunti sitten että Kvaban sääasema näytti 18 miinusastetta. Kun ihmiset sekoittavat vielä tuulenkin mukaan mittaukseen ulkona oli silloin 27 miinusta, mamman mukaan.
Minusta on tosi kiva olla ulkona nyt, koska mamma kasvattaa minulle näyttely(!)turkkia. Näkisitte miten paksu ja hieno se on. En kyllä tajua miten mamma tekee sitten kun turkki on tarpeeksi pitkä. Menenkö minä näyttelyyn tämä turkki päällä vai vieks hän vaan turkin sinne ? Pääsenköhän minä ollenkaan mukaan?
Oli miten oli, tämä turkki päällä ei palele.

Vedoista puheenollen..

Mun sukulais-isovilloja on käytetty vetokoirina maailman pisimmässä vetokisassa IDITARODISSA. Se on jotain 1150 mailia pitkä (en osaa laskea kilometreissä, mutta se taitaa olla aika reippaasti päälle tuhat kilometriä).
Meillä villoilla on kuitenkin yksi ongelma.
Mamma kertoi lukeneensa yhdestä puudelivaljakosta että puudelit jäätyivät kiinni hankeen nukkuessa yöllä. Aamulla niitä piti repiä irti maasta.
Meillä puudeleilla turkki kastuu ja "höyrystyy" toisin kuin arktisilla roduilla. Mamman mukaan se törppö musher sai elinikäisen kilpailukiellon. Nykyisin ei saa osallistua Iditarodiin villakoirilla.
Mucher joka on ajanut Iditarodin läpi menestyksekkäästi isovillavaljakolla on John Suter joka kilpaili villakoiravaljakolla vuosina 1988-91. Katsele kuvia Joesta ja VILLISVALJAKOSTA TÄSTÄ
Vuonna 1992 Joen tytär Esther osallistui menestyksellä JUNNU-IDITARODIIN.

MUSH !
POODLES IN IDITAROD

Iditarod is the tuffiest sled dog race in the world. The race is over 1,150 miles of the most extreme terrain in Alaska: across mountain ranges, frozen rivers, dense forests, desolate tundra and windswept coastline.
Joe Suter became famous as he participated in Iditarod whith standard poodles 1988-91. His daughter Esther ran the Junior Iditarod in 1992 - also with standard poodles. She placed third with a completion of 10,5 hours and sat track record for rookie of the year. Jr Iditarod is 154 miles long.
Today poodles are forbidden in Iditarod because of their coat. Poodles coat gets wet and that causes a lot of troubles in the cold.
View JOES SLED POODLES HERE