sunnuntaina, heinäkuuta 29, 2007

MIHIN "PUUDELI" SOPII?

Kymmenen vuotta sitten minulle naurettiin kun kysyin sopiiko isovillakoira pelastuskoiraksi. Selityksiä miksi se EI sopinut oli lukuisia. Valitettavasti uskoin noita "guruja" ja silloinen puudeli jäi käyttämättä.
Nyt on sama juttu suojelun puolella. Että joku kehtaakin kysyä maalimiestä PUUDELILLE.
No, juuri nyt asia ei ole ihan aktuelli. Mutta sen verran tuo asennevamma suojelupuolella ottaa pattiin että oli pakko laittaa alla oleva sitaatti tähän:

But the The Protection Bite on Command Dog falls into a category all his own. He must have the intelligence, courage, vitality, and strength to perform his function. It is for that function (stopping a man) that we will list some of the ideal candidates. The Belgian Malinois, Doberman Pincher, Rottweiler, Boxer, Belgian Tervuren, Bouvier Des Flanderes, Briard, Giant Schnauzer, Great Dane, Mastiff, Chow Chow, Standard Poodle, Akita, and the German Shepherd.
Sitaatti on otettu erään ammatikseen koiria kouluttavalta jenkkifirman sivuilta.

Isovillakoira on uskomattoman monipuolinen koira.
Isovillakoiralla on ajettu maailman pisintä valjakkokisaa, Iditarodia (vaatimattomat 1800 kilometriä), isovillakoiralla voi metsästää lintuja (se on itse asiassa vanha noutajarotu), isovillalla voi paimentaa lampaita ja lehmiä, sillä voi harrastaa perinteistä jäljestystä ja "veri"jälkeä ja agilityä, se etsii ihmisiä lumisilla vuorilla, metsissä ja raunioilla, se esiintyy sirkuksissa, se toimii terapiakoirana ja avustajakoirana.
Se siitä "sylipuudelista".

Tässä linkki josta voit lukea enemmmän isovillakoirien käytöstä.