lauantaina, lokakuuta 20, 2007

KÄÄK!

LARA: Tällaisen tarinan mamma löysi jostain sieltä koneelta jonka ääressä hän nytkin istuu kirjoittamassa kun minä sanelen. Tuo estrelanvuoristopaimenkoira josta tarina kertoo kuuluu laumanvartijoihin. Niiden kuuluu vartioida laumaansa muun muassa susilta.

Susilauma raateli metsästyskoiran kuoliaaksi perjantain ja lauantain välisenä yönä Kurussa Pirkanmaalla. Kurun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jari Hemminki kertoo,
että 75-kiloinen Estrelanvuoristopaimenkoira oli yön aikana hävinnyt omakotitalon pihasta. Lauantaina aamulla paikallinen hirviporukka järjesti etsinnät, ja pahoin raadeltu koira löydettiin sadan metrin päästä sen kotitalosta.
- Ei ollut koirasta kuin luut jäljellä, kertoo paikalla käynyt Hemminki.
Kurulaisperhe on järkyttynyt tapahtuneesta. 9-vuotias koira oli kuin perheenjäsen. Lauantaina löydettiin talon läheltä useamman suden jälkiä. Hemminki arvioi, että liikkeellä on ollut kolmen suden lauma. Hemminki kertoo, että päästäkseen vuoristopaimenkoiran kimppuun susien on täytynyt kulkea usean talon pihapiirin läpi. Paikka, jossa koira on raadeltu, sijaitsee harvaanasutulla alueella. Hemmingin mukaan se ei ole kovin kaukana Ikaalisten Karpanperästä, jossa susi tappoi koiran viime viikonloppuna.
Aamulehti kertoi viime maanantaina susilauman tappamaksi joutuneesta norjanharmaahirvikoira Lulusta. Hirvimetsällä ollut koira raadeltiin viime sunnuntaina keskellä päivää. Hemmingin mukaan on hyvin mahdollista, että Kurun tapauksessa kyse on
samoista susista. Hemminki kertoo, että viime talvena Kurussa tehtiin useita
jälkihavaintoja susista. Se on sen sijaan hänen mukaansa yllättävää, että susi hakee koiran pihasta. (Aamulehti 20.10.2007)

Minulle ja Pedrolle mamma kertoi tällaisen tarinan.
Uskaltaakohan enää illalla mennä ulos pissalle ilman mammaa? :


80-luvun alkupuolella kun aloitin toimittajana Porvoossa sattui 5 kilometriä täältä Ylikestä vastaavanlainen tapaus. Susi kävi keskellä päivää hakemassa beaglen talon pihasta. Kaiken lisäksi tapauksen näki kaksi rakennusmiestä. Miehet tekivät kattotöitä viereisellä pihalla ja luulivat ensin suden koiraksi. Susi tuli muina miehinä metsästä, nappasi beaglen suuhunsa ja vei metsään. Kävin silloisen luonnonhistorian museon johtajan kanssa (Raimo Luoma) tutkimassa paikkoja. Löysimme koiran kaulapannan jäänteet ja vähän karvatupsuja metsästä vain muutaman sadan metrin päästä talosta. Ilmeisesti susi oli ollut todella nälkäinen ehkä sairaskin.
Sen koommin siitä ei sitten kuultu.