keskiviikkona, helmikuuta 27, 2008

AMYGDALA

LARA: mamma löysi todella mielenkiintoisen jutun Svenska Dagbladetissa tänään.

Lehti referoi australialaista tutkimusta, jonka mukaan nyt löytyy selitys teini-ikäisten "lyhyt-pinnaisuuteen". Lyhytpinnaisilla teineillä on isompi amygdala kuin rauhallisilla teineillä.
Tutkijat ovat ymmällään ja pelkäävät että näillä "iso-amygdalalaisilla" on suurempi riski sairastua psyykkisiin sairauksiin aikuisina kuin ne joilla on pieni amygdala.

Amygdala on se keskus aivoissa joka säätelee ihmisen toimintaa stressitilanteissa. Esimerkiksi kun osumme yllättäen käärmeeseen metsässä. Emme ehdi ajatellakaan ennenkuin olemme jo toimineet. Joku meistä tappaa käärmeen astumalla sen päälle, toiset tekevät elämänsä pisimmän loikan ja toinen jämähtää paikoilleen.
Reaktio johtuu siitä, että näköaistin signaalit ennättää aikaisemmin amygdalaan kuin niihin aivon osiin joissa "miettimiskeskus" sijatsee. Amygdala lähettää signaaleja kehoon joka sitten valmistautuu taistelemaan tai pakenemaan. Amygdala on "alkueläin" meissä. Ilman amygdalaa ihminen tuskin olisi olemassa.

Ihminen on laumaeläin. Laumassa tarvitaan erilaisia ominaisuuksia. Siksi eri ihmisillä on erikokoinen amygdala, uskoo mamma.

Näitä ihmisen ominaisuuksia on hyvä pitää mielessä meitä koiria kouluttaessa. Me koirat olemme "amygdala-ohjattuja" sanan varsinaisessa mielessä. Siksi eteen tulee aina tilanteita jossa me toimimme ensin ja "ajattelemme" sitten. Turha teidän ihmisten on silloin karjua meille.

Tämä tarina löytyy ruotsinkielellä mamman blogissa Kharolas textsnickeri
(www.kharolas.blogspot.com)