maanantaina, elokuuta 04, 2008

Amnonin mietteitä

Haidy Lev Praee ja purut!
Kuvaoikeudet: Kennel Lev Praee/Amnon Ben ItzhakTaisin jossain vaiheessa luvata kirjoittaa muutaman sanan Amnon Ben Itzhakin tapaamisesta.
Tässä lyhyesti Amnonin mietteitä saksanpaimenkoirasta ja siitä millaisena hän sen näkee.
1) saksanpaimenkoira on ennenkaikkea perhekoira
2) se on hyvähermoinen, tasapainoinen, luotettava, lojaali omistajalleen, avoin, terverakenteinen (eli suoraselkäinen)
3) sakemannilla tulee olla taistelutahtoa ja halu puolustaa. Amnonin mielestä ei pidä raakata koiraa suojelusta vain siksi että siltä puuttuu saalisvietti. Nyt suljetaan monta hyvää koiraa jalostuksesta syystä ettei niillä ole saalisviettiä. Amnon näyttää esimerkin omalla puolivuotiaalla kasvatillaan. Narttua ei rätti kiinnosta pätkääkään.
-Viepäs tällaista koiraa suojelukentälle. Sinut nauretaan ulos ja käsketäään lähtemään kotiin, sanoo Amnon ja pyytää paikalle maalimiehen. Koira on vasta toista kertaa suojeluharjoituksessa, mutta ei päästä Amnonia "uhkaavaa" maalimiestä lähellekään.
Schutz ja IPO on ihan ok urheilumuotoja, mutta eivät kerro saksanpaimenkoiran ominaisuuksista mitään, hän sanoo.
Koiran täytyy toimia joka paikassa, kaikissa olosuhteissa.
Siksi Amnon ei koskaan harjoittele samassa paikassa kahta kertaa peräkkäin. Hän hakee treenipaikkoja joissa on mahdollisimman paljon ulkoisia häriötekijöitä kuten autoja, lenkkeilijöitä, pyöräilijöita, ääniä. Hän käyttää monta maalimiestä joiden ei pidä tehdä yhteistyötä koiran kanssa kuten Schutzissa ja IPOssa tehdään, vaan yrittäää harhauttaa koiraa niin paljon kuin mahdollista.
Jokaiseen treeniin Amnon ymppää jotain uutta (siis valmiille koirille). Hän tekee "hulluja" juttuja kuten kaksi tai kolme yhtaikaista maalimiestä koiralle, kaksi koiraa maalimiesreppanan kimppuun, maalimies oudossa paikassa (esim autopesulassa). Omaa koiraa hän on opettanut suojelemaan käskystä. Koira jopa suojelee täysin vierasta lasta. Amnon pyytää paikalle 13-14 vuotiaan pojan, istuttaa pojan nurmikolle ja käskee koiraa vahtimaan. Kun maalimies yrittää hyökätä pojan kimppuun koira tekee kuten käsketty!
-Jos EN anna käskyä se ei myöskään tee mitään, sanoo Amnon.
Lisää juttua kunhan ehdin. Pysykää kanavalla!