maanantaina, huhtikuuta 06, 2009

Suskin tottissemppa lyhykäisyydessä

Pomo: - Tässä muutama juttu Suskin tottissempasta eilen.

Koiran valmistaminen työhön:
Suski kertoo koiralle mikä on tulossa. Kentälle tultaessa hän nostaa koiransa viettiin sanalla "tottista, tottista".
Eteenmenon merkki on taputus rinnuksille, sen lisäksi Suski kertoo koiralle että nyt tehdään eteenmeno. Istumisella, maahanmenolla ja seisomisella on myös omat merkit (pään silitys, selän silitys jne)

Merkkisana:
Suskin merkkisana on ZIP! Se on merkki koiralle että NYT teit oikein, palkka tulossa.
Merkkisanan tulee olla sana jota et IKINÄ käytä muissa yhteyksissä.Koira tekee oikein. Siitä tulee merkkisana (zip, Tsup, tsäp tai mikä tahansa sana jota et käytää muulloin). Merkkisana kertoo koiralle paitsi että se teki oikein että palkka on tulossa. Sempassa keskusteltiin paljon oikeasuuntaisesta palkkaamisesta.


"Imuttaminen":
Imuttaminen on hyvä keino opettaa koiralle oikea paikka/asento seuraamisliikkeessä.
Imuttamisella tarkoitetaan että koira ohjataan "makkarakädellä". Ideana lykykäisyydessä on että koira seuraa kättä jota pikkuhiljaa harjoittelun edetessä nostetaan yhä ylemmäs. Lopulta vaihdetaan makkara muuhun palkkaan jota ohjaaja pitää jemmassa olkapään korkeudella.

Lähdössä makkarakäsi on kiinni koiran nenässä. Seuraamisen aikana kättä kohotetaan rauhallisesti kymmenisen senttiä ("pilkkiliike"). Tämän tarkoitus on totutella koiraa siihen että auttava käsi nousee yhä ylemmäs kunnes voidaan siirtyä muuhun palkkaukseen.Näin jemmaat makkaran. Liikkeen aikana sormien tulee osoittaa eteenpäin. Kättä ei pidetä nyrkissä.


Takapään liikuttaminen:


Suski opettaa koiraa liikuttamaan takapäätä (seuraamisliikkeen käännöksissä) seisomalla itse pienellä alustalla. Se estää ohjaajaa tekemästä liian laajoja ympyröitä.
Koira istuu perusasennossa,(koment0) ja ohjaaja lähtee RAUHALLISESTI pyörimään takaperin paikallaan. Koiralle viestitetään seuraaminen hyvin pienin toistuvin nyppäyksin (Siis ei mitään repimistä ja hirveitä pakotteita vaan lähinnä pientä häirintää)

Marian kokeilee peruuttamista pienellä alustalla seisten. Elmerillä taitaa olla selvittämättömiä asioita yleisön kanssa.

Yleistä:

Suski opettaa koiransa positiivisen vahvistamisen kautta. Pakote on Suskille lähinnä koiran härintää (ravistellaan hihnaa/pantaa). Koira tavoittelee rauhaa. Tekemällä oikein se pääsee tavoitteeseen (hihnan vispaaminen loppuu)

Opetusvaiheessa liikkeet pilkotaan tosi pieniin osiin.Edetään maltillisesti. Jos takkuaa palataan muutama askel taaksepäin. Se ei pilaa koiraa.
Suski painottaa sitä että koiran täytyy ymmärtää mitä siltä vaaditaan. Moni esimerkkikoira ei selvästikään tiennyt mitä ohjaaja toivoi siltä.
Myös "vanha" koira oppii uusia asioita. "Korjaussarjoja" on joka lähtöön.