maanantaina, lokakuuta 26, 2009

Koira arkeologina


MOSKU: - Ollaan Laran ja pomon kanssa mietitty ihmisen keksimiä työkaluja ja miten ihminen tuli keksineeksi käyttää kättä pitempää.
Pomo seurasi kerran meidän luun syöntiä. Lattialla lojui pieniä kolmiomuotoisia paloja joissa kaikisa oli yksi tai kaksi todella terävää sivua. Niillä pystyi leikkaamaan vaikka mitä.
Ehkä luolamies tarkkaili suden jättämiä luunsiruja ja huomasi saman kuin pomo. Mahdollisesti tämä on osaltaan vaikuttanut siihen että ihminen kesytti suden.
Se tiedetään ainakin että koira/susi kuului Suomen kivikautisihmisten ruokavalioon. Mamman arkeologituttavat löysivät yli 5000 vuotta vanhan asuinpaikan Pyhtäällä ja siellä myös paljon ruoan tähteitä. Oli hirveä, kalaa, peuraa ja muuta riistaa sekä koiraa...
Kuvan kaksi palaa ovat hirvenluuta mutteivät vielä teräviä.

Kellarissa kuivuu HIRVEÄ (!) kasa luita. Minut syytettiin sabotaasista tänään kun kävin hakemassa itelleni uuden luun. Koko narusysteemi hajosi ja luut levis ympäri lattiaa.

Pomo kävi tänään oman eläinlääkärinsä luona.
Sisuskalut ovat ok ja pomolle annettiin taas jotain luuta vahvistavaa. Kädet sillä oli täynnä siteitä kun sisar hento valkoinen rikkoi suoni toisensa jälkeen. Cortisonin seuraukset tämäkin.
Mutta pomo syö nyt sitä suosiolla koska se helpottaa painetta mahassa.
Pomo on taas ollut kiukkuinen mishelin-ukko kun se meni syömään noita vehnäpöperöitä ja maha turpos. Laran kanssa syötiin liikaa hirvenluita. Viime yönä tuuletettiin sitten kaikki kolme mutta mamma valitti VAIN meidän tuottamia aromeja... Minä jouduin poistumaan sen sängyn jalkopäästä kun siinä tuulen huminassa ja hajussa ei pysty erkkikään nukkumaan!