tiistaina, marraskuuta 10, 2009

Ihmeiden aika ei ole ohi

LARA: - Mamman orkidea kukkii uudestaan! Eikä mamma usko sitä todeksi. Hänelle kun ei todellakaan ole suotu vihreätä peukaloa. Toisin kuin mummille. Mummi pelasti kerran gardenian joka joku frustroitunut omistaja oli viskonut roskiin. Mummin luona gardenia kukki ja mummin keittiöön vaelsi ihmisiä kattelemaan ihmettä. Vuosikymmen on 60-luku!!!

Ulkona on paksu lumipeite, mutta ei sentään 30 sm kuten ilmatieteen laitos väitti vielä eilen.
Orkideat mamma muuten hoitaa unohtamalla ne. Osa niistä asuu ruukussa, osa läpinäkyvässä muoviruukussa. Tässä kohtaa on kaksi koulukuntaa. Mamma kallistuu läpinäkyvään ruukkuun koska orkidealla on ilmajuuret. Toisaalta voi olla parempi pitää suojaruukkua jos valoa on liikaa.
Talvella orkideat kylpevät 2-3 viikon välein, kesällä kerran viikossa. Se tapahtu silleen että ne saavat seisoa vedessä jopa 12 tuntia. Nyt talvella ne saattavat lisäksi saada pienen vesihuikan silloin tällöin, samalla kun muut kasvit. "Talvisade".
Jopa pelargoniat ovat pysyneet hengissä ja kukkivat kauniisti. Mamman onnistui ajoittamaan sisäänmuuton just ennenkuin iski ekat pakkaset.
Ystävättäreltään saama kaktus - se joka selvisi kuin ihmeen kaupalla hengissä Porvooseen tungettuna ruokien ja herkkujen sekaan selkäreppuun!!! (mamma oli silloin sairaalassa) - on sekin pysynyt elävien kirjoissa. Se muuttaa kohta isompaan ruukkuun.

Kasvit saavat seisoa samoissa paikoissa, samoissa asennoissa filosofian ollessa "kuka on nähnyt kasvien ravaavan ympäri pihaa?".

Jos haluatte muuten katella todella kivaa puutarha-/ruokaohjelmaa käykää Ruotsin telkkarin SVT Play:n puolella ja etsikää otsikkoa Trädgårdsfredag. Osia on tusinan verran. Jokaisessa on oma teemansa ja lopuksi kokille on annettu tehtäväksi laittaa ruokaa päivän kasveista. Täältä saa todella paljon tietoa. Jos haluaa eksakteja resepteja niitäkin löytyy sivustoilta.
Tämä ohjelma saa Strömsön tuntumaan todella - sorry vaan - lapselliselta.

Jos taas haluatte katella kivoja luonto-ohjelmia ja mielenkiintoisia dokumentteja menkää Norjan telkkarin areenaan. Siellä niitä on vino pino. Yksi kiva dokumentti on Skvadroona 330 joka kertoo pelastushelikopterin työstä.
Suomen Areenasta on linkit Pohjoismaiden telkkoihin.

Ja uskokaa tai älkää:

KOHTA RUPEAA TULEMAAN JUTTUA YUKON QUESTISTÄ JA IDITARODISTA. YUKONIIN EI OLE KUIN REILU KAKSI KUUKAUTTA. MACKEY MUKANA MOLEMMISSA ELLEN KATELLUT VÄÄRIN.

TÄSSÄ LINKKI Lancen webbisivuille jossa voitte mm tutustua hänen koiriin. Mackey avustaa muuten tänä vuonna Jamaicanilaista joukkuetta! Eli odotettavissa paljon mielenkiintoista valjakkourheilua.
Sen sijaan en ole löytänyt Iditarodin ilmoittautuneiden joukosta yhtään puhdasta siperian husky tiimiä. Jos joku muu on, laittakaa sähköpostia tännepäin. Linkki ylhäällä marginaalissa.