tiistaina, lokakuuta 06, 2009

Mahtava pyreneittenkoira

LARA; - Mamma löysi pyreneittenkoiria käsittelevän kirjan 50 sentillä ja on nyt tutkinut sitä. Sillä seurauksella että se ihastui ihan kauheesti näihin laumanvartijoihin.
Ongelmana kuulemma on ettei mamma virelä ole löytänyt Suomesta ainoatakaan kasvattajaa joka kasvattaa työlinjaisia koiria. Mamma ei jymmärrä. Nämähän ovat työkoiria jos mitkä, ei mitään syli- ja seurakoiria.
Oli miten oli. Tässä muutamia kuvia vuonna 1981 julkaistusta kirjasta.

Maude Earlin maalaus vuodelta 1901

Pyrrejä suden kimpussa. La Chasse Aux Loups. Jean Baptiste Oudryn maalaus 1686-1775.

Cuvacin hyppynäytös.Kuva on Strangin ottama.

Chateau de Foixin linna pyrren vartioimana.

Champion Porthos - "Ranskan kautta aikojen kaunein pyrre". Vuosi on 1907.
Koiran omisti M. Th. Dretzen, kennel Zailea. Dretzen kiersi Ranskan ja Espanjan välisen vuoriston yhdessä silloisen auktoriteetin Henri de Bylandtin kanssa (hän kirjoitti rodun ensimmäisen rotumääritelmän).He katsastivat 350 koiraa. Niistä Dretzen osti itselleen kuusi.Kenneli hävisi kuitenkin areenoilta pikkuhiljaa.

Ensimmäinen maailmansota oli todella tuhoisa Ranskan pyrrekannalle. Rotua yritettiin elvyttää sodan jälkeen. Käytettin mm tummia vuoristomastiffeja. Lopputulos oli katastroofi. Pyrreiltä hävisivät kaikki rodunomainen mm kauniit silmät.

Gazost ensimmäinen. Kaunis vuoristokoira. Tekstistä ei selviä minä vuonna kuva on otettu. Veikkaus on 1900-luvun alku.

Maailmansodan jälkeinen rodun suuri guru on Bernard Senac-Lagrange joka omisti koko elämänsä koirille.
Tultuaan valituksi rotuseuran puheenjohtajaksi ryhtyi hän kirjoittamaan pyrreille uuden rotumääritelmän. Hän toimi myös tuomarina.