maanantaina, tammikuuta 29, 2007

VARGHYSTERI!

Matte följer med en diskussionsspalt som handlar om vargar och vargskydd. I dag höll hon på att få hjärtsnörp, när hon läste vad en gubbe skriver i insändarspalten i Maaseudun Tulevaisuus och att en schäfertik blivit skjuten som varg av en erfaren jägare i Lieksa.
Enligt Matte kan man inte säga så mycket annat än citera Frans G. Bengtsson:
"Mänsklighetens dumhet har inte blivit större under tidens lopp, men dess möjlighet att ge uttryck åt sin dumhet har allt blivit större."Maaseudun Tulevaisuus 29.1.07
Lukijalta-palstalta:

Lapsia suojeltava susilta 29.1.2007

Eduskunta valmistelee parhaillaan lastensuojelulakia. Koska luonnonsuojelijat saivat EU:n kautta Suomeen aikaan susivaaran, joka koskee erityisesti lapsia, ja koska vieläkin esiintyy muunneltua totuutta susien vaarattomuudesta, haluan muistuttaa, että susi on ihmiselle vaarallinen suurpeto, jonka paikka ei ole asutussa Suomessa.
Erään lounaissuomalaisen kunnan historiakirja kertoo niin sanotuilta susivuosilta, kuinka vuonna 1872 pitäjänkokouksessa oli kiinnitetty huomiota susien tuottamaan vaaraan kotieläinten osalta. Kahdeksan vuotta myöhemmin sudet söivät kyseisen pitäjän alueella kahdeksan lasta vuosina 1880–81. Susien raatelemia lapsisurmia oli myös naapuripitäjien alueilla, Varsinais-Suomessa yhteensä 22 2–10-vuotiasta lasta.
Näiden tapahtumien jälkeen sudet otettiin päiviltä, eikä vastaavia ongelmia ole ollut yli sataan vuoteen. Kukaan ei susia ole kaivannut.
Nyt 2000-luvulla susia ja muita suurpetoja on pesiytynyt jälleen pelkoa herättävässä määrin samoille ihmisten asuinalueille Turun seudulle joko luontaisesti tai siirrettynä.
Susien suojelu on maaseudun terrorisointia ja susien suojelijat raakalaisia, joilla ei ole mitään käsitystä todellisuudesta. Maaseudulla ja ajoin jo kaupungeissakin suurpedot tuovat jatkuvaa pelkoa ja turvattomuutta.
Susi tappaa saaliinsa aina raatelemalla, syömällä elävältä. Se tuottaa hirvittävää tuskaa, on sitten kyseessä ihminen tai eläin.
Ei voi olla oikein, että ihmiselle hengenvaaralliset suurpedot syrjäyttävät Suomen perustuslain. On myös mahdoton ajatus, että ihmiset, kotieläimet, metsästys- ja vahtikoirat sekä lemmikit aidataan lukkojen taakse ja sudet ja muut suurpedot juoksevat vapaana ympärillä kylissä ja taajamissa. 17.10.2006 pidetyssä susi-illassa yli 200 osallistujan yksimielinen kanta oli, että yhtäkään sutta ei kaivata eikä niitä ihmisten asuinalueille hyväksytä.
Oma käsitykseni on, että sudet ja muut ihmiselle vaaralliset suurpedot tulee voida välittömästi kohdattaessa poistaa laillisesti 10 kilometrin säteellä ihmisasutuksesta. Voi olla, että siten sudet ja muut suurpedot saataisiin uudelleen pelkäämään ihmistä.
Toinen vaihtoehto on, että annetaan kaikille maaseudun asukkaille suurikaliberinen ase turvaksi suurpetoja vastaan sekä koulutettaisiin heidät ymmärtämään, milloin on kyseessä pedon valehyökkäys ja milloin todellinen hyökkäys.
Turvallisuuden tunne on ihmisen hyvinvoinnin perusta. Pienten lasten tulee voida leikkiä omalla pihallaan turvallisesti, samoin aikuisten liikkua metsissä marja-, sieni- ja luontoretkillä. Nyt ihmisillä on huoli ja hätä. Lastensuojelujärjestöjen luulisi puuttuvan ongelmaan, kuten eräät naisjärjestöt jo ovat huolestuneina tehneet.
On arvoisien kansanedustajien tehtävä lainsäätäjinä korjata kotitekoinen, susien suojelusta syntynyt turvallisuusvaje. EU:n selän taakse meno ei riitä. Susi ei edes ole uhanalainen. Muuttovoitto itärajan takaa on yli 100 sutta vuodessa.
Susien suojelu Suomessa on sama kuin suojelisi rottia. Näin ei voi jatkua.

Seppo Kompuinen


Ilta-Sanomat 29.1.07
SAKSANPAIMENKOIRA AMMUTTIIN SUTENA

Omistajansa kanssa maastossa ollut saksanpaimenkoira ammuttiin eilen
iltapäivällä Lieksan Kontiovaarassa.Koiran surmapaikka sijaitsee
harvaan asutulla alueella,jossa koiran omistaja järjestää karhu- ja
susiretkiä. -En vähällä hätkähdä,mutta nyt tuntuu kyllä aika
pahalta,murehtii Eero "Erä-Eero" Kortelainen ammuttua koiraa.
Yrittäjä oli eilen moottorikelkalla polkemassa kelkkareittejä
matkailuyrityksensä tukikohdan lähistöllä.Ruokatauon jälkeen
Kortelainen lähti ajamaan vielä yhtä lenkkiä,jolloin koko päivän mukana
kulkenut saksanpaimenkoiranarttu jäi väsyneenä hieman jälkeen. Kun
koiraa ei kuulunut takaisin,omistaja lähti sitä etsimään.Koira löytyi
lopulta ammuttuna kelkkauralta. Myös koiran ampunut metsästäjä oli
paikalla. -Koirani on tumma schäfer,eikä sitä voi millään sekoittaa
sudeksi.Lieksan alueelle on myönnetty susilupia,mutta ne on tarkoitettu
asutuksen lähellä liikkuvien häirikkösusien jahtiin,Erä-Eero kertoo.