maanantaina, maaliskuuta 30, 2009

Pennun mietteitä

MOSKU: - Pomo on parannellut jotain keuhkoputkentulehdusta eikä ole ollut ihan parhaimmillaan. Anna on käyttänyt meitä lenkillä.
Kerran Pedro karkasi Annalta ja juoksi kiitolaukkaa takaisin kotiin kun se tiesi että mamma pötköttää sohvalla.
Edellisellä metsälenkillä Lara ja Pedro rikkoi lakia ja lähti kahden jäniksen perään. Hanki on pehmeä ja upottava joten jahti loppui lyhyeen.

Tänään jatkui taas keittiötottis aamupalan yhteydessä.
Mun piti kiertää pomoa ja istua perusasennossa. Komento on "fuss".
Ei olla treenattu kiertämistä vähään aikaan. Vaikka minä olen kyllä kiertänyt ihan omasta tahdosta kun menen ruokakupille. Suunta on kuulemma ollut vähän hassu, mutta kumminkin. Pomosta se on liikuttavaa (sick!) eikä se ole väittänyt siitä koska liikkeeseen ei liity komentoa.
Tänään se meni oikein päin. Komennosta.
Minä joudun AINOANA tekemään töitä ruokani eteen. Pomo pyytää joko istumaan tai makaamaan ennenkuin saan oman annokseni. Laran ja Pedron ei tarvitse kuin istua nätisti omilla paikoillaan odottamassa kun pomo laittaa ruokaa kuppeihin.

Tuosta väärästä suunnasta tuli mieleen yksi juttu.
Pomo jutteli kerran Kännykälle ja oli hirmu tuohtunut. Se oli sen suojeluseminaarin jälkeen. Ennenkuin sempassa siirryttiin varsinaiseen suojeluosuuteen halusi Tomppa (maalimies, siis) että jokainen näyttää mitä tottisliikkeitä ne osaa.
Pomon veri kiehahti kun se katteli yhtä sakemanniohjaajaa ja sen 5 kk vanhaa koiraa.
Ohjaaja vaati pennulta täydellistä seuraamista ja metodi oli PAKOTE, PAKOTE,PAKOTE. Eikä ne olleet mitään pieniä nyppäyksiä. Pomo ja Kännykkä ihmetteli miltä pennun ranka mahtaa näyttää tuollaisesta repimisestä.
Toisekseen pomon mielestä tuollaisilla menetelmillä pennulta viedään kaikki aloitekyky. No, se sanottakoon että ohjaaja ohjasi tosi hyvin suojeluosuuden. Siinä koira sai todella paljon tukea ja kiitosta ohjaajalta.
Mutta silti.
Moni nauraa klikkeriperiaatteelle, mutta pomo on edelleen vakuuttunut että se on paras tapa opettaa pentua (ja aikuisia). Kun koira tekee "väärin" ei tapahdu mitään.
Menetelmä pistää koiran miettimään ja keksimään itse ratkaisuja. Koirasta tulee aktiivinen. Se uskaltaa tarjota eri vaihtoehtoja.
Klikkeriperiaate ei tarkoita että ohjaajalla täytyy olla klikkeri. Periaatetta voi soveltaa muullakin tavalla.

Meillä klikkeri on mun ja pomon yhteinen kieli.
Kun pomo haluaa viestittää mulle mitä mun pitää tehdä se käyttää klikkeriä. Yleensä tajuan vain muutaman toiston jälkeen mitä pomo haluaa. Pikkuhiljaa siirrytään sitten pois klikkeristä muuhun palkkaan. Klikkeripalkka on aina ruoka (paitsi muutaman kerran kun palkkana on ollut pallo...)